2011. augusztus 9., kedd

A szabolcsbákai hárs

Szabolcsbákától északra, gyümölcsöskertek között található Magyarország legnagyobb kislevelű hársa. Egyik legnevezetesebb fánk, állítólag a Szabolcsbáka címerében látható fa is ezt a fát jelképezi [1.]:



A hárs az eredeti növényzet utolsó hírmondója lehet. Mára az erdőt a gyümölcsös, az őshonos fákat pedig - így a hársat is - az agresszíven terjeszkedő akác és nyugati ostorfa váltotta fel ezen a vidéken. Több helyen is olvashatunk a fáról az Interneten, néhányat változatlan formában idézek. Az idézetekből egy nagyszerű fa tragédiája bontakozik ki.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem 1994-es gyűjtése:

" kor: 500 év, kerület: 952 cm, megjegyzés: 1981-óta védett. Lehajló ágai legyökereztek, belőlük újabb hajtások sarjadnak. Vezérágát valamikor levágták. Egészségi áll.: teljesen egészséges"

valamint

" kerület: 860 cm, magasság 16 m, megjegyzés: A törzs 2 m magasan 7 ágra bomlik, melyek földig hajolnak, legyökereztek. 2 ág lehasadt a törzsről." [2.]

Az év fája 1997:

"Hazánk legnagyobb, legyökeresedő ágú kislevelű hársa a Nyírség északi részén, Szabolcsbáka község határában, egy szőlőkkel körülvett dombtetőn található. Ennek törzskerülete 860 cm, 7 erőteljes ágából 2 az utóbbi másfél évtizedben sajnos lehasadt." [3.]



A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei természeti értékeket bemutató oldalon még egy lelkes beszámolót olvashatunk:

"Anarcstól nem messze találjuk Szabolcsbákát, és a határában egy homokbucka tetején az ország legöregebb kislevelű hársfáját. Ez az ötszáz évesre becsült famatuzsálem az egykori hatalmas erdőségek utolsó mohikánja. Törzskerülete több, mint 8 méter, s 40 méteres lombkorona-átmérőjével lenyűgöző látványt nyújt. Hatalmas ágaival lekönyököl a földre, több helyütt gyökeret eresztve új sarjat hoz. Nemrégiben végeztünk ott szakkörömmel akáctisztítást, s örömmel állapítottuk meg, hogy a fa kitűnő egészségnek örvend. A védettséget 1981-ben kapta meg." [4.]

Az előző idézet írásának idején készülhetett ez a kép [5.]:



Sajnos a gyújtogatók ezt a fát sem kímélték. Egy másik weboldalon már így írnak a fáról:

"Szabolcsbákán az Öreghársat (szintén egy kislevelű hárs) 400-500 évesnek tartják, ez hazánk legidősebb és leghatalmasabb hársa. Kerülete nemrég 9,52 méter volt, de fokozatosan csökken (ma 8,46 méter) a fa állapotának romlása miatt. Sajnos, az elmúlt években tüzet raktak az odvában, emiatt még inkább pusztulófélben van." [6.]

Én 2008-ban láttam a fát. Ekkorra már 7 ágából 6 letört, a megmaradt egy ága is száradni látszott. A fa életerejét mutatja, hogy az égett törzsből egy helyen fiatal, erős ágak sarjadtak. Remélem ezek még sokáig életben tartják a fát, dicsőséges múltjára azonban aligha emlékeztetnek. 2008-as állapotáról itt láthatunk képeket.

források:

1. Magyar Nemzet és Történelmi Jelképek (http://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzat-szabolcsbaka.shtml)

2. Magyarországi faóriások és famatuzsálemek (http://oregfak.emk.nyme.hu/telepules/keret.htm)

3. Az év fája 1997 - A kislevelű hárs (http://www.nyme.hu/fileadmin/dokumentumok/emk/novenytan/novenytan/kiadvanyok/evfa/EVFA1997.pdf)

4. Helyi jelentőségű természetvédelmi értékek - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (http://www.foek.hu/zsibongo/termve/nemorsz/szabolcs/szabolcs.htm#baka)

5. Tourinform - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (http://www.foek.hu/zsibongo/termve/nemorsz/szabolcs/szabolcs.htm#baka)

6. Óriások és matuzsálemek (http://www.sirbuday.hu/rakoczi/idos_fak.html)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése